Am lansat ParticipaCity la terasa Dristor

ParticipaCity era conceptul in jurul caruia se aliasera Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala, Funky Citizens si Centrul Roman de Politici Europene si prin care se dorea, intr-o prima faza, promovarea participarii cetatenilor din Dristor la dezvoltarea cartierului.

Pe 16 iulie, Participacity a trecut la fapte. Si pentru ca am vrut sa iesim din anostele sali de conferinta, ne-am intalnit cu locuitorii cartierului la ei acasa, chiar la terasa Dristor, unde am avut o discutie constructiva despre nevoile de dezvoltare a cartierului, problemele specifice fiecarei zone, dar si potentiale solutii pentru ele. Au venit presedinti ai asociatiilor de proprietari din zona, administratori de bloc, cetateni de toate varstele, o mana de ongisti, una de urbanisti, ba chiar si un patruped suparat ca nu are si el zone amenajate in parc unde sa se joace in voie.

Si ca sa avem si punctul de vedere al unui reprezentant al autoritatii locale, l-am invitat pe arhitectul-sef de la Primaria Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, cu care am vorbit despre cum s-ar putea dezvolta zona in urmatorii ani si cum putem construi un dialog pentru ca prioritatile cetatenilor sa ajunga la urechea autoritatilor. Am retinut faptul ca primaria face eforturi pentru a imbunatati zona, dar, ca niste cetateni vigilenti ce suntem, asteptam sa vedem si rezultatele acestor eforturi, precum si utilizarea bugetului local in acord cu prioritatile cetatenilor.

Ne-am bucurat sa vedem cetateni, proprietari sau chiriasi, nascuti in cartier sau proaspeti dristorieni care stiu foarte bine sa identifice lipsurile cartierului si care sunt deschisi la o discutie despre cum putem impreuna sa facem Dristorul mai frumos.

Evident, problemele variaza in functie de varsta, educatie sau ocupatie. Oprirea si stationarea neregulamentara a automobilelor, mai ales in zonele predominant rezidentiale, unde acestea ocupa caile pietonale cu implicatii pentru persoanele cu dizabilitati/batrani/mame cu copii in carut e una din cele mai importante probleme ale zonei. Si pe buna dreptate, deoarece parcarile improvizate reduc calitatea mediului urban. Nu au lipsit problemele legate de trafic si transport urban sau de lipsa sau calitatea discutabila a unor spatii verzi; s-a discutat chiar si de necesitatea unor zone de agrement cum ar fi spatii destinate activitatilor sportive, teatru sau un muzeu de interes local.

Ce ne propunem in continuare?
Vrem sa fim implicati in mod direct cu cetatenii din Dristor, continuand seria intalnirilor cu acestia pentru a identifica necesitatile zonei. De asemenea, simultan, vom dezvolta platforma online prin care ne dorim sa intram in contact cu un numar cat mai mare de cetateni din populatia activa a Dristorului pentru a identifica viitoarele instrumente civice de rezolvare a problemelor.

 

Lansare ParticipaCity in zona Dristor

Proiect realizat de:
Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014
in cadrul fondului ONG Romania
Perioada de implementare: iunie 2014-aprilie 2016. Conţinutul
acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii
şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene
accesaţi www.eeagrants.org.